Монтаж на опънати тавани: технологични характеристики и етапи на работа

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Монтирането на окачени тавани е най-лесният и евтин начин за подреждане на тавана и придаване на апартамента чист външен вид. Това е и най-чистият и бърз вариант, тъй като инсталацията не отнема много време и не създава бъркотия. А разнообразието от материали, текстури и нюанси на опънати тавани ви позволява да изберете този, който органично се вписва в интериора на вашата стая.

Време и характеристики за монтажа на опънат таван

Лесността на монтаж е едно от основните предимства на опънати тавани. Когато ги инсталирате няма нито прах, нито мръсотия, не е необходимо да извършвате основно почистване след работата на майсторите. Освен това целият процес не отнема много време.

Продължителността на монтажа на опънат таван зависи от размера на помещението, сложността на неговата геометрия:

наличието на допълнителни ъгли и ниши;

наличието на тръби и издатини;

брой осветителни тела;

сложността на самата таванна конструкция – очевидно е, че обикновен таван се монтира по-бързо от многостепенния.

Средно инсталирането на окачен таван в квадратна или правоъгълна стая с площ 15-20 м 2 отнема два до четири часа.

Ако искате да инсталирате няколко осветителни тела, имайте предвид, че подреждането на точка за всяко от тях ще увеличи времето за инсталиране на опънатия таван с около 20 минути.

В стаи с високи (над три метра) тавани нещата могат да вървят малко по-бавно: в такива стаи времето за монтаж се увеличава с около два часа.

Монтирането на сложни многостепенни конструкции изисква много умения и време; монтирането им в помещение с площ от 15-20 м 2 може да изисква работа от осем до десет часа.

Опънатият таван е лесен за инсталиране, обаче е по-добре да поверите инсталацията му на професионалисти, тъй като в този въпрос има много важни малки неща.

Необходимо оборудване и компоненти

За да инсталирате опънати тавани, е необходимо не само да имате определени умения, но и да имате цял набор от инструменти.

На етапа на измерване и по време на монтажа на окачени тавани ще са необходими рулетки, лазерни нивели и други точни измервателни инструменти – таванът е направен „по стандартите“ на помещението и тук не се допускат грешки.

За да фиксирате профила, върху който ще се държи таванът, ще ви трябва перфоратор и отвертка.

Метален детектор се използва за откриване на тръби и проводници в дебелината на стените. Той е необходим, така че майстора да не повреди инженерните комуникации по време на работа.

Платът от PVC таван се изправя след обработка с термо пистолет – мощен нагревател на вентилатора – и се фиксира към профила с помощта на специални монтажни остриета.

Стъпки за инсталиране на окачени тавани

Точната последователност на работата зависи от характеристиките на стаята и таванната структура. Помислете стъпките в примера за монтиране на лента от PVC филм:

Измервания, които се правят при поръчка на опънат таван. Точността на измерването е необходимо условие за висококачествена инсталация; човек без опит и специално оборудване е малко вероятно да може да измери всички параметри независимо. Да, и няма нужда от това: компаниите, които участват в монтажа на окачени тавани, предоставят тази услуга безплатно.

Доставка на предварително нарязано платно до обекта.

Маркиране на точките за монтаж на профила върху стените.

Подготовка на платното. Филмът се нагрява с термо пистолет и се изправя (по време на инсталирането на тъкани от плат тази стъпка липсва).

Всъщност на инсталация. Платното е фиксирано върху франзела в ъглите, опънато по диагонал, затопля се с термо пистолет и се прибира в багета по целия периметър.

Това е основната технология. Ако се планира инсталирането на многостепенна структура, първо се създава рамка, върху която след това панелите се опъват. Това е много по-сложен и продължителен процес.

Още по-трудно е инсталирането на опънат таван „звездно небе“. Такива тавани са много красиви, но от технологична гледна точка не са най-лесните. Ефектът от мигащи звезди се постига чрез използването на светодиоди или оптично влакно. За да създадете такива тавани под платното, трябва да оборудвате ниша за генератора и платформа, върху която ще бъдат поставени влакната от оптичното влакно – често е направено от тънък шперплат върху рамката. След опъване на мрежата през специални отвори нишките се извеждат и се нарязват на едно място с мрежата. Всичко се прави ръчно и това е наистина красиво. „Звездно небе“ от светодиоди е малко по-просто – лампите са прикрепени към основата със специално силиконово лепило. Тогава таванът се опъва от специален филм, предаващ светлина.

Монтирането на окачени тавани в големи помещения също има определени характеристики. За да предотврати провисване на мрежата, майстора монтира допълнителни усилватели. Самото платно в такива случаи ще има заварка, тъй като ширината на филма е ограничена. Този шев обаче е почти незабележим и понякога дори собственикът на апартамента не може да каже точно къде е.

Опънатият таван може да бъде оборудван по всяко време, дори ако ремонтът е приключил от дълго време. В този случай трябва да се подготвите за инсталирането на опънат таван – ще трябва да извадите от помещението всички мерителни мебели, да премахнете килимите, да премахнете лампите и картините от стените. Също така проверете качеството на стената на мястото, където профилът ще бъде прикрепен към нея – мазилката трябва да е здрава.

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020