5 от най-ценните съвети за крепко здраве и дълъг живот

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

5 от най-ценните съвети за крепко здраве и дълъг живот

Знаете ли, че средностатистическият българин живее едва 75 години? А знаете ли, че тази този факт ни поставя на едно от последните места в Европа по продължителност на живота? У нас, мъжете живеят средно по 71 години, а жените средно по 78 години. За сравнение, в Швейцария, която оглавява класацията на европейските страни по средна продължителност на живот, жените живеят по 85.5 години, а мъжете – по 81.6 години. Това означава, че швейцарците се радват на почти 10 години по-дълъг живот, в сравнение с нас.

Но на какво би могло да се дължи тази голяма разлика? Какво скъсява живота на българина и има ли начин да прибавим няколко допълнителни години към нашия живот, така че да се порадваме малко повече на нашите деца и внуци?

В тази статия ще разгледаме именно тези въпроси. Но нека, преди да преминем към 5 от най-ценните съвети за крепко здраве и дълъг живот, научим малко повече за основните фактори, които могат да доведат до влошено здравословно състояние и преждевременна смърт.

7 от основните фактори, които скъсяват живота на българина

Сред основните фактори, които намаляват средната продължителност на живот у нас, се нареждат нездравословният начин на хранене, заседналият начин на живот, наднорменото тегло, тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол. 

  1. Нездравословното хранене
  2. Липсата на движение
  3. Наднорменото тегло
  4. Липсата на достатъчно сън
  5. Прекомерният стрес
  6. Прекомерният прием на алкохол
  7. Тютюнопушенето

5 от най-ценните съвети за крепко здраве и дълъг живот

И така, след като се запознахме с основните фактори, които скъсяват живота на българина, нека сега разгледаме малко по-подробно 5 от най-ценните съвети за крепко здраве дълъг живот.

Можете да бъдете сигурни, че всичките 5 съвета, от списъка по-долу, са научно аргументирани и подкрепени от редица специалисти в областта на здравословния начин на живот. И така, без повече излишни приказки, нека преминем към съвет номер 1 за крепко здраве и дълъг живот.

1. Хранете се здравословно

За здравословно хранене, базирайте седмичното си меню на пълнозърнести храни, бобови култури, семена, ядки, плодове, зеленчуци, ферментирали храни и подправки. Намалете консумацията на месо, мляко, риба и яйца до 2 – 3 пъти седмично. Избягвайте приема на пържени храни, преработени меса, захарни изделия, солени изделия, бързи закуски и газирани напитки.

2. Бъдете физически активни

Стремете се да спортувате поне по 30 – 60 минути дневно. Разхождайте се сред природата. Използвайте колелото, вместо колата. Вземете стълбите, вместо асансьора. Защо не опитате с правостоящо бюро?

Ако не сте били физически активни, в скоро време, започнете бавно и увеличавайте интензивността и продължителността на упражненията постепенно. Опитайте с различни видове спорт и изберете тези, чието практикуване Ви доставя най-голямо удоволствие.

Можете да опитате с бягане, колоездене, плуване, тенис на корт, футбол, баскетбол, волейбол, планинарство, пилатес, зумба, йога, вдигане на тежести, бойни изкуства и дори градинарство.

3. Поддържайте здравословно тегло

Здравословно тегло е това тегло, при което се чувствате най-добре и при което съществува най-малък риск от развитие на хронични болести. Най-лесно, можете да измерите състоянието на вашето тегло с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ).

Индекс на телесната маса между 18.5 – 24.9 индикира здравословно тегло. Този под 18.5 означава поднормено тегло, а ИТМ над 25 сигнализира за наднормено тегло.

Използвайте този калкулатор за да намерите вашия индекс на телесна маса и да придобиете по-добра представа за състоянието на вашето тегло.

4. Наспивайте се пълноценно

Знаете ли, че хората, които страдат от недостиг на сън, са в пъти по-непродуктивни и с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, които си набавят достатъчно сън на денонощие.

За крепко здраве и дълъг живот, спете поне по 7 – 8 часа на денонощие. Избягвайте използването на електронни устройства непосредствено преди лягане.

5. Откажете цигарите

Тютюнопушенето заема едно от първите места сред водещите предотвратими причини за смърт, в света. За съжаление, България заема едно от първите места в Европа, по брой пушачи. У нас, почти половината от населението прибягва до употребата на цигари, на дневна база.

Отказването на цигарите е едно най-добрите решения, които можете да вземете още днес, с цел подобряване на здравословното си състояние.

Съвети за крепко здраве и дълъг живот – заключение

За крепко здраве и дълъг живот, поддържайте добро ниво на физическа активност, хранете се целесъобразно, пийте достатъчно вода, наспивайте се пълноценно, избягвайте излишния стрес, поддържайте здравословно тегло, намалете приема на алкохол и откажете цигарите.

Живей здравословно!

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020