Как да направите бюджетен ремонт на банята

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Един от най-трудните етапи, който включва ремонт на апартамент, е ремонтът на баня и тоалетна, който е свързан с характеристиките на стаята и самата работа – така че трябва внимателно да изберете материалите за довършителни работи на стените и пода, тъй като всичко, което се използва за ремонт, трябва да бъде напълно водоустойчиво. Демонтажът на стари покрития и оборудване е предизвикателство. В нова сграда с баня с площ от няколко м 2 е много по-лесно да се ремонтират апартаменти.

Преди да започнете да се опитвате самостоятелно да направите идеален бюджетен ремонт на баня и тоалетна, трябва да разглобите този процес във всичките му подробности, да вземете предвид всички начини на инсталирането на материали и оборудване.

Поетапен ред на работа

За да направите правилно ремонта на баня или тоалетна в апартамент, препоръчително е да следвате препоръчаната последователност на ремонтите в банята. Тогава евентуалните грешки ще бъдат лесни за коригиране, а необходимите усилия и време ще бъдат оптимални.

Ремонтът в икономична класа включва следните етапи на работа:

 • изготвяне на проект – изчисляване на количеството, избор на ВиК оборудване, разработване на интериорен дизайн, избор на цветова схема. Тук трябва внимателно да сортирате и претеглите всички примери и идеи за ремонт на банята, така че свежият козметичен ремонт на банята да не устарее твърде бързо;
 • комплекс от подготвителна работа;
 • оценка на качеството на пода и неговия ремонт: топло и хидроизолация, замазка конструкция;
 • полагане на водопроводни тръби, отоплителни лири;
 • полагане на електрически проводници;
 • грубо довършване на повърхности с мазилка;
 • изолация и довършване на тавана;
 • полагане на подовото покритие;
 • облицовка на стените на банята;
 • инсталира се ново вентилационно оборудване;
 • монтира се ново ВиК оборудване.
 • невъзможно е да се оборудват кухини между основните и декоративните повърхности – там със сигурност ще се развие опасна гъбичка. Следователно стените не трябва да бъдат завършени с пластмаса или водоустойчив гипсокартон;
 • високата влажност създава висок риск от токов удар, поради което в строителните норми се посочва, че контакти и ключове не трябва да се инсталират тук. Има обаче начини да се заобиколи това ограничение;
 • не се препоръчва ремонт на банята с използване на корозивни, гниещи и хигроскопични материали;
 • ако площта на апартаментите е малка, а банята е само няколко м 2 , има смисъл да замените обемната вана с компактна душ кабина, както и да комбинирате банята.

Проектиране и избор на ВиК

Преди да направите ремонт в банята, трябва да изготвите подробен проект, който включва всички размери и прогноза за материали и оборудване. Трябва да започнете с разработването на дизайна – това е особено важно, когато се правят ремонти не в стар панелен блок, а в нова сграда. Помещенията в тях обикновено са нетипични, довършването трябва да се извършва от нулата, обикновено няма от какво да се започне.

Трябва да изберете правилното оборудване. Така че, модерен умивалник може да опрости процеса на полагане на тръби, но декорацията на стената ще трябва да се извърши с висококачествени гладки плочки, тъй като пръски и мръсотия бързо ще развалят релефния материал. Добрият смесител също може да направи стъпките за инсталиране на водата по-малко тромави.

Има много начини и вариациите в тяхното изпълнение водят до факта, че за реконструкция на апартаменти от икономична класа може да са необходими повече пари, отколкото за работа „в голям мащаб“ в същия апартамент. Така че изчисляването на всичко правилно е може би най-важната задача.

Тръбопровод

Гамата от тръби е широка – има скъпи опции и модели от икономична класа. Когато правите самостоятелен ремонт на банята от нулата, най-добре е да изберете полипропиленови тръби. Те са най-подходящи за техните експлоатационни характеристики, те са по-лесни и по-надеждни за инсталиране, не изтичат и могат лесно да бъдат вградени в стени.

Пестелив човек ще реши, че е по-добре да използва по-евтин съвременен материал в нова сграда – стомана. Но стоманените тръби изискват сложна работа, те бързо се влошават дори отвън, когато са покрити с боя, тяхната икономичност става съмнителна, когато се полагат в толкова малка стая.

За да поставите водопровода, ще трябва да пробиете стените, така че трябва да се помни, че вътрешният диаметър е посочен на тръбите, а външният трябва да бъде измерен от вас сами и да изберете подходящия инструмент.

Връзки и клапани

Когато свързвате тръбни секции в баня в панелна къща, трябва да използвате само пластмасови фитинги. Металът се използва само при свързване на полипропиленов тръбопровод към консуматори на вода – смесители, бойлер. Пластмасовите фитинги ще ви позволят да скриете възлите, без да се страхувате от течове.

Използват се пластмасови фитинги, всички механизми са здраво споени в полимерната водоснабдителна система. Арматурата е свързана с метал с помощта на издълбана тръба с дебели стени. Всичко това ще осигури максимална трайност на водоснабдителната система.

Довършителни работи на повърхността

Традиционният избор са керамичните плочки и няма нужда да се обмислят други варианти за ремонт на баня. С помощта на плочки можете да направите баня не само в стерилно бяло, но в почти всяка цветова схема. Във всеки случай това се отнася за стените, но таванът може да бъде завършен с пластмаса или гипсокартон.

Що се отнася до пода, за него е по-добре да се избере висококачествен порцеланов камък, който се различава от плочката с по-малка гладкост. По-скъпо е, но поради малкия брой m 2 разликата ще бъде незначителна. Подовете в банята са почти постоянно влажни и ниското съотношение на приплъзване на покритието на пода може един ден да ви спаси живота.

Преди да купите, трябва да проверите качеството на материала, за който няколко плочки от партидата трябва да бъдат внимателно разгледани, сравнени, оценени.

От качеството на плочките зависи не само естетическата страна на стаята, но и хигиената на повърхностите. Трябва да се използва само идеален материал, защото дори малък недостатък или неравности ще се превърне в разсадник за разпространение на гъбички и инфекции.

Материалите за работа трябва да бъдат складирани в количество, съответстващо на площта, която трябва да бъде подрязана в m 2 плюс няколко процента за бой. Декорирането на баня в дървена къща се извършва по същия начин.

Лепило за плочки

Тук всичко е просто – не трябва да избирате евтино лепило от икономична класа за стените, по-добре е да разчитате на репутацията на известни производители. За да украсите стените на банята и тоалетната в нова сграда, струва си да вземете бавно втвърдяващо се лепило, за да не бързате и да имате време за отстраняване на дефекти. Разходът на лепило за стените ще бъде 5-10 кг / м 2 .

Процесът на облицовка ще изисква такъв инструмент:

 • фина назъбена маламашка;
 • резачка за плочки;
 • пластмасови кръстове;
 • мистрия за фугиране;
 • парцал.
Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020