СТЕПЕН НА ЗАГУБА НА КОСА: КОЛКО КОСА ТРЯБВА ДА ГУБИТЕ НА ДЕН?

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Плътните, блестящи къдрици са знак за здраве и привлекателност. Косата на главата предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, поддържа телесната температура и е един от символите на красотата. Понякога може да забележите, че значително количество коса остава върху гребена и дори повече на пода след разресване. В тази статия ще разгледаме как да определим дали косопадът е нормален или е сигнал за здравословни проблеми.

ЗАЩО КОСАТА ПАДА

Умереният косопад е естествен процес за всеки човек. Косата преминава през своя жизнен цикъл и редовно се обновява. Не всички растат едновременно, а преминават през три основни етапа на растеж: анаген, катаген и телоген. Анаген – активен растеж – може да продължи от две до пет години. През деня косата може да се удължи с 0,1-0,4 mm, докато при жените растежът става по-бърз, отколкото при мъжете.

На следващия етап, катагенната фаза, растежът се забавя за 4-6 седмици. По време на телогенния етап растежът на косата спира, жизненият й цикъл завършва и тя започва да пада. Този период продължава от два до три месеца, след което започва нов етап на растеж в анагенната фаза.

НОРМАЛНО ЗА ВЪЗРАСТЕН

Количеството коса, което пада ежедневно, зависи от възрастта, пола, физическото и психическото състояние, начина на живот и диетата. Средно за възрастен човек скоростта на загуба на коса на ден е от 50 до 100. Подновяването става на всеки 2-5 години, в зависимост от вида им. Въпреки това, ако количеството на загубата на коса значително надвишава нормата, трябва да обърнете внимание на причините за това явление.

КОГА ДА АЛАРМИРАТЕ

Както вече казахме, нормата за косопад за възрастен е приблизително 50-100 на ден. Ако забележите, че губите повече коса или че по четката ви остават кичури коса, това може да е симптом на заболяване или нежелана реакция към факторите на околната среда. При първите признаци на дисфункция на косата трябва да се консултирате с лекар, за да установите причината и да вземете мерки за лечение или коригиране на състоянието на скалпа.

ПРИЧИНИ

Лошо хранене. Когато косата не получава необходимата доза витамини и минерали, тя става чуплива и суха, което може да доведе до косопад.

Неправилна грижа. Използването на твърди четки или преси, както и често оформяне, неправилно избрани продукти за грижа – всичко това може да увреди къдриците и да причини загубата им.

Увреждане на косата при жените, причинено от къдрене, боядисване, дори посещение на солариум. Различни химикали, съдържащи се в боите и продуктите за къдрене, могат да увредят структурата на косата. Честата употреба на химически продукти може да доведе до прекомерна сухота на скалпа и загуба на коса. Това се дължи на факта, че много бои съдържат амоняк, водороден прекис и други агресивни химични съединения. Честата употреба на такива продукти също може да увреди корените, които са отговорни за растежа на новата коса.

Наследствен фактор – среща се при жените и мъжете. Ако някой от вашето семейство има анамнеза за здравословни проблеми с косата, вие също може да изпитвате интензивен косопад.

Стрес, умора, хронична липса на сън. По време на стрес тялото отделя вещества, предназначени да предпазват жизненоважни органи. Поради това храненето на периферните тъкани намалява, т.е. космените фоликули не го получават в достатъчни количества. В допълнение, емоционалният шок причинява неволно свиване на мускулите, отговорни за задържането на косата: коренът на папилата на косата се свива, кръвообращението се нарушава, което се отразява негативно на нейното хранене.

КАК ДА НАМАЛИМ КОСОПАДА

Хранете се правилно. Храненето играе важна роля за здравето на нашите къдрици – балансираната диета ще ги укрепи и ще намали броя на падащите нишки. Яжте повече зеленчуци, плодове, зелени зеленчуци, протеинови храни, здравословни мазнини. Избягвайте мазни, солени, сладки храни, алкохол, кофеин.

Пийте достатъчно вода. Чистата вода овлажнява кожата и космените фоликули, осигурявайки им необходимия баланс на влага. Липсата на вода ще направи къдриците крехки и скучни, а сухият скалп ще допринесе за увеличен косопад и ще попречи на растежа.

Вземете витамини: витамин В7 (биотин), витамин С, витамин D, желязо, цинк, магнезий – всичко това са основни елементи, които ще помогнат за укрепване на вашите къдрици и намаляване на косопада.

Намали стреса. Напрежението и стресът могат да доведат до понижени нива на хормони, които помагат за укрепване на корените и намален приток на кръв към фоликулите. Правете йога, медитация, спете достатъчно – косата ви ще бъде силна и здрава.

Използвайте специални средства. Продуктите са ефективно средство, което се препоръчва при остър реакционен косопад. Повишеното съдържание на биоактивни компоненти, включително предотвратява прекомерната загуба. Луковиците получават засилено хранене, което има положителен ефект върху продължителността на жизнения цикъл и увеличава количеството коса във фазата на растеж. Пълната гама от продукти подобрява кръвообращението в скалпа, увеличава снабдяването на фоликулите с кислород и хранителни вещества, а също така стимулира метаболизма в клетките на космените фоликули.

Използвайте термична защита при стилизиране. Честото използване на сешоари, преси и други инструменти за оформяне може да увреди косата, да я направи чуплива, скучна и да увеличи вероятността от косопад при жените. Използвайте предпазни средства и не използвайте висока температура върху машата или сешоара.

Масажът на скалпа помага за увеличаване на притока на кръв към космените фоликули, което може да укрепи вашите кичури и да намали косопада.

Спри да пушиш. Никотинът се отразява негативно не само на белите дробове: също толкова страдат кожата и косата. Цигареният дим може да увреди фоликулите и да намали жизнеспособността им, което може да доведе до загуба на коса.

Не се увличайте по оцветяването. Химическите бои могат да повредят къдриците и да намалят скоростта на нов растеж. Ако не можете да избегнете боядисването напълно, опитайте да използвате естествени бои, които съдържат минимални химикали.

Използвайте продукти за лесно разресване – това е особено важно за дълга коса. Специални кремове, шампоани и спрейове изглаждат косата и я предпазват от изскубване с гребен след измиване.

Не нанасяйте твърде много стилизиращ продукт. Фиксиращият гел, лак за коса или вакса ще поддържат косата ви стилизирана, но могат да увредят косата ви и да увеличат косопада. Продуктите изсушават скалпа, което затруднява подхранването на космените фоликули.

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020