Ремонт на голям апартамент: съвети и трикове

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Ремонт на голям апартамент: съвети и трикове

Напоследък в София строителството на просторни и удобни жилища е широко развито. Малките апартаменти, в които стаите са „малки“, а кухните с площ от 6,5 м 2 са нещо от миналото. Сега кадрите на жилища в нови сгради са много различни от някога популярните панелни апартаменти: новите апартаменти са по-просторни, удобни и практични. Но голямо жилищно пространство трябва да бъде оборудвано така, че да е удобно за живеене. В нашата статия ще говорим за това как да ремонтирате голям апартамент.

Откъде да започнете ремонта на голям апартамент

Как да се уверите, че ремонтът на голям апартамент не се проточва дълго време и не ви създава излишни разочарования и притеснения? На първо място, помислете и начертайте предварителен план за действие. В този случай трябва да се вземат предвид всички необходими подробности. Ето какво съветват експертите по обновяване на големи жилищни пространства:

 • Трябва да решите какъв вид ремонт във вашия апартамент трябва да извършите: основен или козметичен.

Преди всичко помислете за степента на сложност и обема на работата от  която ще бъде ремонтът ви. Този проблем трябва да бъде решен предварително, за да се изчислят разходите и времето, които ще трябва да бъдат изразходвани. Напълно достатъчно е да се извърши козметичен ремонт. Особено ако сградата в която се намира вашият апартамент, все още е съвсем нова. Смяна на подово покритие, тапети, варосване на тавана, ще актуализирате апартамента за кратко време и ще го направите по-красив и удобен.

Ако искате да преобразите максимално дома си, направете основен ремонт, който включва шпакловане на стените, полагане на плочки в банята, смяна на подовата настилка и др. Вашият апартамент ще бъде променен и обновен.
За висококачествен ремонт на голям апартамент се препоръчва да поканите опитни майстори, както и дизайнер. Това е особено вярно, ако планирате сериозно преустройство с премахване на ненужни стени или прехвърляне на врати.

Когато планирате ремонта на голям апартамент, не забравяйте да изчислите парите, които ще трябва да бъдат инвестирани за тая работа.

 • Направете план за ремонта и решете как ще декорирате апартамента.

Помислете какво бихте искали да промените в интериора на всяка стая. Можете да помолите дизайнера за помощ. За всяка стая, в която ще се извършва ремонт, трябва да се изготвят чертежи с последователно описание на работата.

Предлагаме да изготвим пет скици за всяка стая. Първият чертеж трябва да показва изгледа на стаята отгоре, останалите чертежи – стените. Също така направете план за последователни действия, за да избегнете възможни грешки и пропуски в процеса на ремонт на голям апартамент.

Когато съставяте чертежи за ремонт на голям апартамент, анализирайте следните подробности:

 1. Помислете как бихте искали да подредите мебелите. За стени, които са по-забележими, опитайте се да използвате покритие с по-високо качество.
 2. Вземете решение за поставянето на осветителни тела, за да подчертаете достойнството на стаята и нейното най-добро осветление.
 3. Като вземете предвид местоположението на домакинските уреди, посочете гнездата на чертежа. Това е необходимо, за да се разпредели оптимално окабеляването в целия апартамент.
 4. Помислете къде бихте искали да поставите предмети за украса на апартамента: картини, електрическа камина, фигурки, цветя и др.

При съставянето на план за ремонт на голям апартамент е необходимо отделно да се спомене декорацията на помещенията. Например, ако искате да направите окачен таван, да поставите килим и да залепите стените с винилови тапети, това определено трябва да се отбележи в плана. При разделяне на стая на зони, експертите съветват да се използва различно цветово покритие за една от стените, за да се маркират визуално границите на зоните. Това също трябва да се отбележи в скиците.

 • Ремонтът на голям апартамент трябва да се извършва в различни стаи на свой ред.

Опитните майстори съветват да започнат ремонта на голям апартамент от стаи, разположени далеч от входа на апартамента. Обикновено завършват ремонти в коридора, тъй като са близо до входа на апартамента. Това помага да се избегне замърсяване на току-що реновирани помещения, повреди по стени и нови подови настилки.

За да предпазите ремонтираната стая от прах, пръски, мръсотия и др., можете да залепите пластмасово фолио от външната страна на вратата на стаята.

 • Необходимо е да решите как ще извършите ремонта на голям апартамент: самостоятелно или с участието на служители.

Не се препоръчва да извършвате основен ремонт сами. По-добре е да поверите трудните моменти за ремонт на голям апартамент (подмяна на дограма, водопровод, ел. окабеляване, полагане на плочки в банята и др.) на специалисти. Те бързо ще си свършат работата и не е нужно да купувате скъпи инструменти, например за полагане на плочки или подова замазка, смесване на бетон и др.

Дори за инсталиране на врати в апартамент е по-добре да поканите специалист, тъй като можете да направите грешка и да ги окачите криво. Що се отнася до инсталирането на шкафове в кухнята или тапетите на стените, можете да направите такава работа сами. За по-сложни операции е по-добре да се обадите на опитни специалисти. Това ще ви помогне да избегнете ненужни разходи.

 • Направете списък с инструменти и строителни материали за ремонт на голям апартамент.

След като решите проблемите с бъдещия дизайн на помещенията в апартамента, направете списък на строителните материали, които ще ви трябват по време на ремонта. По-добре е да ги закупите с марж и в съответствие с размера на очакваната работа.
Трябва също да направите списък с аксесоари за стаите: огледала, фигурки, вази, картини и др. По-добре първо да ги купите. Ако не можете да намерите нещо, можете да ги замените с друг елемент или да съставите план за декориране на стаята по нов начин.

Решете какви инструменти ще ви трябват, за да ремонтирате голям апартамент. Ако имате затруднения по този въпрос, потърсете помощта на мениджър в магазин за строителни материали или опитен специалист по ремонт.

 • Изчислете разходите за строителни материали, инструменти и услуги на ремонтни фирми.

Ако вече сте разработили план за голям ремонт и необходимите за него чертежи, съставили сте списък на строителни материали, решили сте да се обадите на работници от строителна компания, трябва да изчислите възможните разходи за планираните ремонт.

Не купувайте всичко за ремонт на голям апартамент в първия магазин за строителни материали. По-добре е да обиколите няколко и да изберете най-достъпните продукти за вас. Когато избирате фирми, специализирани в ремонта на помещения, обърнете внимание не само на цената на предлаганите услуги, но и на отзивите на клиентите.

 • Освободете стаите от предмети от бита.

За да предпазите интериорните предмети от мръсотия и прах, се препоръчва да ги съберете в центъра на стаята преди ремонт и да ги покриете с полиетилен. По-добре е да вземете връхни дрехи, бельо и оборудване в съседните стаи. След това можете да се захванете за работа, например, да започнете да лепите стените или да варосвате тавана.

Какво оформление да изберете при ремонт на голям апартамент

Първо, трябва да решите кое оформление ще бъде най-удобно за вас.

Например, има затворен тип оформление , когато стаите в апартамента са напълно изолирани една от друга, но в същото време са обединени от общ коридор. Тази опция ще бъде много удобна за голямо семейство, тъй като всеки човек иска да има лично пространство.

Полузатвореният тип оформление на голям апартамент предполага изолация, например, на стаи като кухня или спалня.

Отвореното оформление предполага липсата на ясно разделение на апартамента на зони (дизайн на таванско помещение). Тази стая (голямо студио) се състои по правило от една стая, където вместо стени има прегради от гипсокартон, стелажи, завеси, гардероби.

В такава среда млади двойки или самотни хора ще се чувстват комфортно. Таванското помещение е стая за работа и отдих, тоест стаята включва две зони: офис и всекидневна. Един или двама души ще бъдат доста доволни от такова оформление.

Таванското помещение ще бъде удобно и за човек, който обича приятни малки неща в интериора (например рафтове със стайни цветя, елегантни паравани, скринове и др.). С помощта на тези елементи на обстановката се създава комфорт и усещане за пълнота на помещението.

Полузатвореният тип оформление е идеален за голям апартамент. Що се отнася до студиото, в него е трудно да се намери място за уединение (ако семейството се състои от трима или повече души), а затвореният тип оформление (с празни стени и евентуално тесен коридор) може да ограничи лице и направи невъзможно използването на безплатни измервателни уреди.

Какъв дизайн да изберете за ремонт на голям апартамент

Може би искате да направите атмосферата на вашия дом необичайна, специална. Във вашия апартамент всичко трябва да бъде както искате, а не както биха искали вашите приятели или роднини.

Ако сте майстор по душа, не се колебайте да експериментирате с декора в голям апартамент. Любовта към екзотичните предмети и ярките цветове трябва да бъде въплътена в дизайна на помещенията.

Ако искате да създадете тематична среда в стая, помислете каква цветова схема и осветление биха били най-подходящи за конкретно решение. Тапети в меки пастелни цветове, светли подови настилки, както и изобилие от огледала и гладки лъскави повърхности ще ви помогнат да направите апартамента по-лек. Разпределението на голям апартамент трябва да бъде внимателно обмислено, преди да вземете подходящо решение.

Голямо студио апартамент е чудесен вариант за различни творчески решения, тъй като всеки стил ще отговаря на неговия дизайн.

Но има опции, препоръчани от експерти, които помагат да се постигне най-голямата хармония в обстановката на голям апартамент:

 • Модерната посока и неокласицизма са прости и елегантни решения, които включват хармонично прилагане на най-новите постижения.
 • Хай-тек и минимализъм предполагат голямо свободно пространство, използващо метални и стъклени конструкции.
 • Арт Нуво и Арт Деко са ярки и изискани тенденции, подходящи за големи стаи с високи тавани.
 • Посоката на таванското помещение включва голямо пространство, в което вътрешните стени се заменят с тънки прегради, завеси или рафтове.

Трябва да се има предвид, че методите за разделяне на стая на зони са еднакви за всички посоки. Това е важно за подреждането на голям студио апартамент, който по правило съчетава няколко функционални зони.

Завършване

Можете визуално да зонирате стаята с помощта на декорация. Този метод е подходящ за големи стаи, не се препоръчва да се използва за малки, тъй като в този случай ще има усещане за дисхармония.

За зониране на спалнята и кухнята трябва да залепите стените с тапети от различни цветове или да разделите стаята с тънка преграда, под или таван на няколко нива. Подът в кухнята може да бъде облицован с плочки, а в спалнята може да се постави килим или линолеум.

Осветление

Можете също да зонирате голям апартамент, като използвате различни видове осветление.

Уютът и комфортът ще зависят до голяма степен от това какви видове осветление ще изберете. Така че в работната зона можете да поставите настолна лампа, да инсталирате стенна лампа над леглото. След ремонта кухнята или трапезарията могат да бъдат украсени с голям винтидж полилей с елегантен абажур. Ако осветлението е избрано с вкус, вашият апартамент ще бъде просторен, уютен и комфортен.

Декор, аксесоари и текстил

Ако е необходимо, голям апартамент-студио бързо се трансформира, ако е украсен с различни приятни за окото аксесоари: снимки, картини, килими. Например, красиво покривало на леглото и завеси от същия нюанс ще съставят единството на композицията в зоната на спалнята. Ъгълът за детски игри може да бъде визуално подчертан с ярка кутия за играчки и килим. Диван и декоративна камина ще акцентират върху дневната и ще създадат усещане за домашен уют.

Фито-декорът е оригинален начин за зониране на голям апартамент с помощта на стайни растения или дори фито-стени.

Голямо студио може да бъде разделено на отделни зони и с помощта на параван или щори.

Ремонт на голям апартамент и стенна декорация

Нека да разгледаме какви решения за декорация на стени могат да се използват в процеса на ремонт на голям апартамент в София.

боядисване на стена

Да приемем, че не ви се лепят тапети по стените и клоните към боядисване. Това е доста прост и евтин начин за актуализиране на голям апартамент по време на ремонт. За правилно и красиво боядисване на стените не е необходимо да имате диплома за мазач-бояджия.

Но все пак трябва да се обърне внимание на някои важни малки неща.

За ремонт на стените трябва да изберете правилната боя. Препоръчва се използването на водна емулсия, тъй като тя няма остра миризма, не отделя токсични вещества и е безопасна дори за страдащите от алергии.

Преди да нанесете боя за стени, е необходимо да се подготвите: отлепете старите тапети, изстържете боята и разхлабената мазилка. Върху почистената стена се нанася антисептично средство, за да се предотврати появата на гъбички. Тази манипулация е особено актуална, ако планирате ремонт в банята и кухнята. След антисептика се нанася слой от проникващ грунд, който се използва за по-добро сцепление на довършителните материали към работната повърхност. След това се нанася замазка и довършителна шпакловка. След като повърхността изсъхне, можете да започнете да боядисвате стените.

Боядисването на стени е универсален начин за ремонт на стая в голям апартамент или друга стая (например коридор). Притежавайки добър вкус, можете лесно да изберете цветния нюанс, който подхожда на вашия интериор.

Декоративна мазилка

Характеристиките на този материал са както следва:

 1. Издръжливост. За разлика от тапета, който се променя след няколко години, мазилката издържа много по-дълго.
 2. Универсалност. Подходящ за завършване на всички стаи в голям апартамент. Отличен инструмент за изпълнение на различни дизайнерски решения. Използва се за декорация в много стилове, от класицизъм до хай-тек.
 3. Уникалността на модела. Рисунката на стената след нанасяне на мазилката винаги ще бъде оригинална и уникална (не може да бъде копирана).
 4. Лесно нанасяне върху стената. Този довършителен материал не изисква професионализъм. Ремонтът може да се извърши дори от начинаещ.
 5. Екологичност. Безвреден за хора и домашни любимци.

Декоративната мазилка е от следните видове:

 • Текстурирана мазилка (най-достъпният вид). Обикновено включва слюда, дървени стърготини, малки камъчета.
 • Венецианска мазилка. Неговият пълнител са мраморни стърготини, в резултат на което повърхността, завършена с венецианска мазилка, изглежда гладка и лъскава. След ремонта може да останете с впечатлението, че стената е изцяло от мрамор.
 • Структурна мазилка. Тя се различава от текстурирания по наличието на кварц в нея. Моделът на стената след завършване не е толкова изразителен, колкото при завършване с текстурирана мазилка. Използвайки по-големи частици пълнител, можете да създадете един вид мозайка на стената.

декоративно платно

Корените на този вид украса датират от Ренесанса и късното Средновековие. В онези дни хората вече са имали достатъчен набор от довършителни материали за стените на дворци и катедрали. Не е изненадващо, че сега можем да направим ремонта на голям апартамент не по-лош, отколкото в богата къща на средновековен граф или херцог.

В момента пазарът на продукти за интериорна декорация има широка гама от тъкани за декорация на стени. Ако имате желание да оборудвате голям апартамент или къща в духа на Ренесанса, ще ви трябва платно с изразителен модел. Ако искате да създадете интериор в по-строг стил, закупете плат с фини шарки.

На пръв поглед страхотна идея за ремонт на голям апартамент, но, за съжаление, има своите недостатъци. Факт е, че върху тъканта пада прах, който платното абсорбира и вече не е възможно да го премахнете с влажна кърпа. В този случай стените трябва постоянно да се почистват с прахосмукачка, което е доста трудоемко. Този тип покритие е непрактично и доста скъпо.

Декоративна скала

Доста популярно и практично решение за ремонт на голям апартамент. Материалът е издръжлив, красив и безвреден за хората и домашните любимци. Но дизайнерите не съветват да декорирате всички стени с декоративен камък, тъй като стаята в този случай няма да изглежда уютна.

Когато декорирате стая с декоративен камък, е важно да поддържате чувството за пропорция, тоест да подчертаете определени зони с помощта на този материал. Излишъкът от декоративен камък в голям апартамент визуално ще направи ситуацията по-тежка. Но ако искате да украсите интериора в ресторант или кафене, не бива да пестите този материал за ремонта на помещенията.

облицовка

Тук говорим за дървена облицовка, а не за пластмаса.

Положителните аспекти на този материал за ремонт:

 1. Красив външен вид. Материалът може да се различава по структура и цвят (в зависимост от вида на дървото).
 2. Екологичност. Подходящ за ремонт на стени на всяка стая. Дървото създава уютен микроклимат в стаята, освен това е безопасно за здравето.
 3. Дървото е здрав, функционален и издръжлив довършителен материал.
 4. Лесна инсталация. Ще отделите по-малко време и усилия за ремонт на стени с този материал, отколкото, например, когато ги завършите с декоративен камък, лен или мазилка.
 5. Добра звуко и топлоизолация.

Недостатъкът е излагането на влага и високи температури. Това е особено важно при ремонт на мокри помещения с помощта на облицовка (например баня или вана). Но дори при довършване на големи дневни се препоръчва използването на противогъбичен агент (антисептик), за да се предотврати гниенето на дървесината.

Ламиниран паркет

Може би някой няма да хареса тази опция. Но в края на краищата говорим за завършване с ламинат не на цялата стая, а само на някои стени. Например, за да подчертаете визуално ъгъл със стайни растения или работна зона с домашна библиотека.

Ако решите да използвате ламинат като материал за декорация на стени, най-важното е да изберете панели с подходящ нюанс, които органично биха се вписали в декора на голям апартамент. Без съмнение, това покритие след ремонт ще ви служи дълго време.

Липса на довършителни работи

Тази опция не трябва да се пренебрегва. Въпросът не е, че е необходимо да се откаже от ремонта на апартамент или стая, за да се спестят пари. Ако липсата на декорация е част от вашето художествено намерение, тогава неизмазана стена, например, изработена от червена тухла, ще се впише ефектно и хармонично в атмосферата на апартамент или къща.

Нека поговорим за сега популярната посока за интериора – Loft (таванско помещение). Тя се е появила в Ню Йорк през 40-те години на миналия век, когато след покачване на наемите на недвижими имоти собствениците на фабрики бяха принудени да продадат сградите си в центъра на града и да се преместят в покрайнините. Изоставените промишлени помещения бяха търсени сред бохемите, тъй като бяха големи и сравнително евтини в сравнение с елитните жилища. Същността на тази посока е създаването на среда, подобна на интериора на индустриално помещение, което е превърнато във фото студио или офис. Лофтът е много търсен в средите на творческите хора. В момента стилът Loft стана широко популярен в България.

Повтаряме, че не ви призоваваме напълно да се откажете от ремонта на вашия апартамент или стая. Но на някои места, оставяйки незавършена стена, можете ефективно да зонирате стаята. Това дизайнерско решение е много подходящо за ресторанти, някои магазини и други обществени места. В апартамент стена без довършителни работи ще изглежда грандиозно, например в кухнята или в домашната библиотека. Най-добрият дизайнер за вашия голям апартамент сте вие. Чувствайте се свободни да експериментирате с интериора, просто не прекалявайте.

Как да запълним пространството на апартамент след ремонт

Внушителните размери на апартамента, разбира се, предоставят голям простор за вашето творчество. Може би по време на ремонта няма да се налага да разрушавате стените, за да разширите пространството или да удължите коридора, като премахнете килера. По-долу са дадени някои насоки, които могат да ви помогнат да планирате ремонт на голям апартамент с възможност за създаване на полузатворено оформление.

Големите стаи могат да бъдат визуално разделени на различни зони. Например, в хола можете да организирате не само зона за релакс с диван и телевизор, но и кабинет с рафтове за книги и бюро или зона за празници. Така успешно ще оборудвате голям апартамент след ремонт и няма да изпитвате усещане за стягане или, обратно, празнота на пространството.

Малките интериорни детайли трябва да съответстват на цялостната атмосфера на стаята, нейния стил и цвят. Добавете закачливи елементи към околната среда внимателно.

Ако искате да свържете хола с кухнята, вземете съветите на експертите по дизайн и ремонт и подчертайте зоните с помощта на обзавеждане, цветове на тапетите, различни нива на пода и тавана и т.н.

Обикновено отдалечена стая в голям апартамент се използва като спалня и затова там не трябва да се извършват големи ремонти (разрушаване или подмяна на стената с преграда). Липсата на стена ще доведе до нарушаване на спокойствието и неприкосновеността на личния живот и няма да осигури на собственика добра почивка.

Ако сте започнали ремонт и възможностите ви позволяват да препланирате жилището си, прикрепете допълнителна баня към отделна част от апартамента (например към спалнята). Така отделяте зоната за срещи с роднини и приятели от зоната за отдих.

За да освободите място, използвайте паравани, акордеонни врати и изящни прегради. Вместо врати, дизайнерите съветват да се монтират сгъваеми „кепенци“ на входа на стая или кухня, които спестяват жилищно пространство и се вписват благоприятно в дизайна на стаята.

Ако вашият апартамент има голяма кухня, украсете я допълнително с барплот с кафе машина и бар столове. Тези предмети не само ще украсят вашата кухня, но и ще я разделят на различни зони (за готвене, за отдих, за хранене и съхранение на ястия и продукти).

Голям апартамент визуално изглежда по-малък, ако в него неуспешно са разположени обемисти мебели, има ненужни килери и т.н. За да разширите жилищното пространство, препоръчваме да се отървете от ненужните конструкции и предмети по време на ремонта.

Вместо обемни стени е по-добре да украсите стаите с удължени рафтове и скринове, а за коридора вземете гардероб  с плъзгащи се врати. Специално подбраните мебели ще създадат уют и усещане за простор във вашия голям апартамент (ако обемните мебели са на нивото на талията ви, апартаментът визуално ще изглежда по-голям).

Не пестете пари за закупуване на мека мебел. Продуктите, изработени от метал, стъкло, пластмаса, няма да създадат такъв комфорт във вашия апартамент, който, например, ще бъде осигурен от удобни столове или голям ъглов диван.

Многоетажен под, тавани с различни височини или „под тавана“ перфектно завършват дизайна на голям апартамент. Освен това, в стаи с подобни дизайнерски решения, човек ще се чувства комфортно и защитено. Голяма кухня с повдигнат бар или легло на „пиедестал“ също ще украси и разнообрази интериора на всеки апартамент.

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020