Цялостно завършване на апартамент: подготовка и основни етапи

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Голям брой апартаменти в съвременните нови сгради се предават на собствениците с малко или никакви подготвителни довършителни работи. Собствениците на жилища в този случай със сигурност ще преминат през етапа на ремонт, като правило това е пълна декорация на апартамента. В помощ на бъдещите новаци сме подготвили тази статия, която ще ни послужи като ориентир в предстоящата отговорна работа.

Кога трябва да започнете да ремонтирате апартамента си?

Често се случва за ремонт да определят времето в зависимост от собствените си възможности. Разбира се, това играе роля, но не по-малко важен фактор е отчитането на свойствата на довършителните материали, сезоните и т.н. В същото време, за всеки етап от пълното завършване на апартамент (особено в нова сграда), има правила и тайни.

 Ремонтът в нова къща в София трябва да започне според изпитания от времето и фиксиран обичай: след успешно завършване на първия пълен отоплителен сезон. Въпросът е, че основата за бъдещи довършителни слоеве (мазилка, подова замазка) трябва да бъде достатъчно изсъхнала – съдържанието на влага не трябва да надвишава нормативно допустимия праг. 

Разрешено е да се започне полагане на керамични плочки в апартамента при следните основни параметри: температура не по-ниска от 18 ° C, относителна влажност в рамките на 65%, а замазката има остатъчна влажност не повече от 3% и 0,3% за цимент и гипс опции, съответно.

Най-вероятно основите на апартамента ще достигнат необходимите параметри за пълно завършване едва в края на първия отоплителен сезон. През този период къщата ще има известно време за улягане, което ще позволи да се вземат предвид съпътстващите промени, ако има такива.

Явленията на свиване възникват от конструктивните характеристики на конструкцията, както и от въздействието върху нея на промените в режимите на температура и влажност. Първо идва студът, отоплителната система започва. След това идва пролетта – и отоплението се изключва. Това е един вид тестово шофиране, което трябва да бъде позволено да управлява къщата и нейните комуникации в тандем с природни фактори.

Така че основният въпрос на бъдещия ремонт не е „Кога?“, а „Как да го направя правилно?“. Цялостното завършване на апартамент в нова сграда и не само се основава на редица тънкости, като правилното използване на водата, последващото изсъхване на разтворите и тяхното по-нататъшно свиване.

Например, правилното прилагане на разтвор върху стените далеч не е всичко. Необходимо е да се изчисли периодът, през който този слой ще придобие сила (поради контакта на свързващото вещество и водата). Бързото изсъхване води до бързо свиване, което е изпълнено с появата на пукнатини. Например техниката на подова замазка, използваща вода, цимент и пясък, не допуска течения. За предпочитане е кратко, но активно проветряване на апартамента.

Имайте предвид, че есенно-зимното време се признава за оптимално време за фиксиране на подовата замазка. Въпросът е в особеностите на микроклимата в помещението по това време, когато се създават най-благоприятните условия по отношение на температурата и влажността за изсъхване на замазката. През лятото топлината, сухият въздух, течението често усложняват изсъхването на мазилката, подовата замазка. В резултат на това повърхностите могат просто да се напукат.

Максимално допустимото ниво на влажност трябва да се вземе предвид не само в началото на довършителните работи, но и по време на прехода към всеки от следващите им етапи.

Има още едно обстоятелство, което има тежест при избора на време за цялостно довършване на апартамента. Това е сметка за вредното въздействие на почти всички довършителни материали върху човешкото тяло, особено довършителните материали (бои и лакове). При високи температури изпарението на тези вещества ще се увеличи. Ето защо би било по-добре да разпределите ремонтните дейности по такъв начин, че слоевете от тези материали да изсъхнат от април до май. По това време отоплението на къщата вече е изключено и температурата на улицата все още не се е повишила до горещите летни марки. Крайните (окончателни) слоеве ще изсъхнат постепенно на фона на умерена температура на въздуха.

Като се вземат предвид двата фактора, описани по-горе, е по-добре да започнете пълното довършване на апартамента през февруари. През зимния студ, когато микроклиматът в апартамента е стабилен, ще се извърши груба работа – и те са най-свързани с водата. В същото време ходът на довършителните работи, тяхното завършване със сушенето на бои и лакове ще падне през пролетта – началото на лятото. Без отопление в стаята и топлина от улицата, този процес ще се проведе по най-нежния начин.

Между другото, вашият бюджет също ще говори в полза на началото на февруари: по това време шансовете да получите прилична отстъпка са високи. По правило пикът на ремонтите започва през май и достига своя връх до юли. В началото на годината пускането на цялостен завършек се оказва както разумно, така и изгодно.

Как да подготвим апартамент за пълно завършване

Често срещана грешка, която много неопитни собственици правят, е фокусирането върху избора на дизайн. Преглеждат се тонове списания и километри интернет страници, след което се намира желаното изображение и радостен майстор се втурва към железарския магазин за материали. Не повтаряйте подобна грешка, защото на този етап е важен основен подход, като се вземат предвид много фактори и тънкости.

Преди да назначим окончателното решение и да закупим всичко необходимо за апартамента, анализираме какво имаме в началото: инженерни комуникации (отопление, електричество, вентилация и водоснабдяване); под, тавани и стени (наличие и състояние на ламиниран паркет, первази, тапети и др.); врати и обков, прозорци и первази.

По тези данни определяме дали предстоящият ни ремонт ще бъде козметичен или цялостен (основен), работим по план. Редактирането на оформлението изисква специално внимание (разширяване на отворите на прозорците, изместване и разрушаване на прегради). Ако абсолютно се нуждаете от такава голяма промяна, трябва да потърсите съвет от професионален инженер, който ще измисли най-добрите начини за вас.

След това идва ред на проектирането и изготвянето на оценка на ремонта. Проектирането се извършва на два етапа:

 1. Изготвя се технически проект (разположение на обекти, поставяне на комуникации, прегради).
 2. Изготвя се дизайнерски проект (довършителни и декоративни решения съобразени с желанията).

След това се изготвя оценка за ремонта на вашия апартамент, която трябва да бъде подробна и компетентна и затова е по-добре да поверите изготвянето й на опитен човек. Необходимо е да се вземат предвид всички разходи, подробности и различни условия, например последователността на получаване на строителни и довършителни услуги, времето, което ще трябва да се отдели, инвестициите на всеки етап и много други.

Ако ремонтът на вашия апартамент включва промени в съществуващите чертежи, определено трябва да поискате разрешение за такъв дизайн и преустройство в съответните органи. Същото важи и за подмяна на водопроводи и парно – по тези въпроси се обръщаме към комуналните служби с уведомление и чакаме разрешение.

Когато всички необходими проекти са изготвени, е направена оценка, цената на бъдещите ремонти е договорена и всички разрешителни са готови, можете да подготвите апартамент за цялостна трансформация.

 1. Оттам изнасяме мебели и лични вещи, ако има такива.
 2. Това, което няма къде или е неудобно за изнасяне, както и врати, первази и прозорци, покриваме с плътна кърпа, която няма да пропуска прах.
 3. Извършваме демонтаж на ключове, контакти, регулатори на мощността и други електрически продукти.
 4. Отстраняваме тапети, подови и таванни покрития (ако е необходимо). Тук ще ви трябват различни подръчни средства и помощни средства от железария.
 5. Ако се планира подмяна на врати и прозорци в апартамента, измерителят трябва да бъде поканен поне месец преди началото на тези работи: това ще гарантира, че новите продукти са готови в точното време. При проектирането на врати ние избираме и съобразяваме начина на отваряне, така че да ни е удобно да ги използваме в бъдеще.
 6. Почистваме и извозваме боклука (с услугите на специална фирма).
 7. Ние се грижим за оборудването (стълби, електрически инструменти и др.).

Висококачественият подготвителен етап е вашият надежден помощник при бъдещи ремонти. Ако подходите към тази задача отговорно, можете да избегнете забавяне във времето, проблеми с разрешителните органи, неточности в обхвата на предстоящата работа или бюджета. Освен това, по време на подготовката е възможно да се идентифицират незабелязани преди това недостатъци на апартамента, като се вземат предвид кои да се направят навременни промени в плана.

Характеристики на довършване на пода в апартамента

Подготовка на пода за предстоящото изливане на замазката. За да направите това, се отървете от отломките от повърхността, залепваме на стените в долната им част с амортисьорна лента (това е застраховка срещу пукнатини поради компенсация за топлинни разширения и не само), полагаме хидроизолация, поставяме майки (специални водачи ).  

Дебелината на подовата замазка трябва да бъде най-малко 2 см (според строителните норми). При грубо запълване се допуска направата на замазка с дебелина 1 см. В помещения, където се очакват тежки мебели или уреди, подовата замазка е с по-голяма дебелина.

В бъдеще напредъкът на работата ще зависи от избрания тип основа и финишно покритие.

Подова замазка

 • Цимент-пясък. Полага се върху бетонна, тухлена или каменна основа, заглажда се повърхността й. Материалите (пясък и цимент M300) се измерват в суха форма, след което се смесват съответно в съотношение 3: 1 с добавяне на строго определен обем вода. Получената смес със своята консистенция трябва да прилича на гъсто тесто.

Важна забележка: водата се взема в размер на 0,45 – 0,55 литра на 1 kg цимент. Такова решение за довършване на пода ще съответства на марката 150 – 200. Марката е по-ниска, толкова повече вода се добавя.

 • Бетон. Такава замазка се подрежда с пенобетон (минимален клас B3, средна плътност 600–1000 kg / m 3 ). В същото време пенобетонът може да бъде както под формата на плочи, така и под формата на монолити. Освен това е възможно да се използват леки бетони (като експандиран глинен бетон или перлитобетон) – тези материали ще придадат на апартамента своите топло защитни свойства, които дължат на специална клетъчна структура.

Въпреки това, тази опция за довършване също има свои собствени трудности – ще е необходимо допълнително подравняване. В пенобетона повърхността е по-равна, но греши с появата на пукнатини, така че ще е необходимо допълнително нанасяне на цименто-пясъчен разтвор отгоре.

В някои случаи е препоръчително да се изпълни стоманобетонна замазка. Това покритие минимизира риска от напукване и допълнително подобрява производителността.

Укрепването се извършва по два начина:

 1. Разширена армировка (с помощта на триизмерна рамка, метална мрежа, композитна мрежа, TsPVS (изцяло метална експандирана метална мрежа)).
 2. Диспергирани материали (т.е. влакна от стомана, стъкло, базалт, полипропилен).
 • Суха. Подреждането на такава замазка става с помощта на специално сухо запълване, която е покрита отгоре със здрав листов материал (просто това е суха замазка). Върху тази конструкция вече се полага настилката.

Днес пазарът предлага много възможности за различни основи за суха подова замазка. Всеки има своите предимства и недостатъци, важно е да изберете материала, като вземете предвид специфичните налични характеристики (например вида и качеството на горния под в апартамента). Сухата замазка може да се полага върху подови плочи, както и върху подове с трупи (напречни греди). Последният метод отдавна се използва у нас и е признат за класически.

 • Полусуха. Използва циментово-пясъчна смес, която се приготвя точно на строителната площадка. Критичното условие е минималният обем вода; необходимо е само за хидратация на цимента (това е образуването на кристални хидрати, в резултат на което сместа се втвърдява).

Необходимата смес се произвежда и веднага се поставя върху повърхност, подготвена по специален начин, след което се изравнява качествено или се втрива. За това се използва мистрия, наричана още „Хеликоптер“.

Важна забележка: полусухата замазка ще осигури идеално равна повърхност на вашия под, тоест няма да изисква допълнително време и пари за специално подравняване. Върху този тип замазка можете безопасно да поставите ламинат, паркет, линолеум или плочки.

Фино довършване

Когато грубата част на покритието е завършена, системата за подово отопление е положена (ако е предвидена), можете да започнете последния етап от ремонта на пода. Съвременният пазар на строителни материали е толкова разнообразен, че изборът на вида и дизайна на подовата настилка във вашия апартамент не е толкова лесна задача.

 • Порцеланови каменинови изделия (или керамични плочки)

Подът от такива материали ще бъде много студен, но можете да го проектирате с отопление. За да направите това, основата трябва да бъде добре подготвена и правилно нивелирана.

Такъв под е най-подходящ за тези части на къщата, където влажността обикновено е по-висока (кухня, баня, коридор). Гамата от налични опции е широка, можете да изберете както елитни, така и доста бюджетни от надеждни производствени компании.

Тези материали са изключително практични, устойчиви на често излагане на битова химия, удари, движение на мебели.

edin.jpg

Най-новите модели са оборудвани с различна текстура, която предотвратява подхлъзване, ако повърхността е мокра. В допълнение, подът с такова покритие се оказва много красив, изборът на текстури и нюанси ще ви зарадва и ще допълни всеки интериор.

 • Балатум

Може би това е най-популярното от модерните подови настилки. Това е мек вариант за довършване на пода в апартамента, издръжлив и лесен за почистване. Цената на линолеума е доста умерена, което в комбинация с добрите му качества му спечели славата на покритие №1.

Линолеумът може да бъде придружен от специална основа (синтетична или естествена), която му придава топло- и звукоизолационни свойства. В допълнение, този материал е лесен за полагане (или замяна, ако е необходимо).

 • корк

Подът, покрит с корк, ще осигури на вашия апартамент отлично звукопоглъщане и приятно усещане за краката ви. Все пак трябва да се отбележи, че такова покритие е чувствително към влага и бързо губи първоначалния си вид.

Може да се използва в детска стая или в хол с домашно кино, но силно не се препоръчва за довършване на помещения с висока влажност, като баня или кухня.

 • Саморазливни подове

Това са покрития от ново поколение, които се основават на полимерни компоненти. Тази технология е доста млада и не е широко разпространена. Освен това изисква специално оборудване и добри умения за полагане.

Подовете от този тип обаче са идеално равномерни, гладки, красиви. Финалният слой може да бъде не само в определен цвят, но и с всякакви рисунки, дори и в 3D формат. Оригинално решение за любителите на необичайното, което ви позволява да внесете своя собствена творческа идея.

 • Ламиниран паркет

Това подово покритие адекватно имитира масивна дъска или паркет, като същевременно демонстрира редица значителни предимства пред тях:

 1. по-демократична цена;
 2. лекота на грижа;
 3. наличие на самоинсталация.

Забележка: Можете да създадете интересни решения във вашия апартамент, ако използвате различни видове подови настилки едновременно. Специални фуги ще дойдат на помощ, помагайки да се направи преходът от един материал към друг. Този дизайн ще помогне да се направи подовата повърхност по-функционална в съответствие с всяка конкретна стая, ще добави разнообразие и ще осигури красив резултат.

Този подход е особено интересен за декорирането на апартаменти тип студио, където пространството е разделено не от стени, а от малки средства за зониране. Под от различни материали може успешно да се превърне в един от тях.

Как да направите декорация на стени в апартамента

Пълната декорация на стени в нов апартамент следва същия алгоритъм като полагането на подовете: първо се извършва подготвителна (груба) работа, след което се нанася избраното финишно покритие.

Подготовка на стените

 • Гипсова мазилка

Служи за изравняване на стената и е основният подготвителен етап. Поради тази причина правилният избор на материал и качественото му приложение стават изключително важни. Добрата мазилка на основата на гипс ще бъде удобна за използване и здраво закрепена към стената. Въпреки това, ако стените се обработват в стая, където ще има високо ниво на влажност, трябва да обърнете внимание на мазилка с циментова основа.

Необходимо е да се нанесе мазилка на няколко слоя, последователно. Всеки слой трябва да е с дебелина не повече от 1 см. Новите слоеве се нанасят само след като предишният изсъхне добре. Специалният контрол разчита на последния слой. Когато изсъхне достатъчно, повърхността може да се шлайфа.

Това става със специална абразивна кожа, която е с различен размер на зърната, ние я избираме в зависимост от материала, който обработваме. С такава шкурка се изравняват различни грапавини и неравности, образувани след изсъхването на горния слой мазилка. Правилно шлайфаната стена ще има матова текстура.

 • Фина шпакловка

Използва се след шпакловка за по-фино изравняване. Основното ръководство тук ще бъде спазването на стандарта за дебелината на крайния слой (пълна информация за това се съдържа на опаковката на всяка конкретна марка шпакловка). Нанася се по същия начин като мазилката – на няколко слоя (но всеки вече е около 0,1-0,2 см), след което горният слой се полира.

Друго общо свойство с мазилката е основата от шпакловка, която също може да бъде гипс или цимент. Гипсовата шпакловка е еластична и лесна за използване, придава специална белота на покритието. Използва се обаче само в помещения със сух въздух. Замазката на циментова основа може да се използва и в помещения с висока влажност и като цяло не отстъпва на гипса по своите характеристики.

 • Грунд

Грундирането на стените е последната стъпка в подготовката им за боядисване или лепене на тапети. Използва се за по-добро свързване на всички материали, подобряване на водоотблъскващите свойства на стената и освен това за защита от гъбични инфекции, така че е важен етап от цялостния ремонт. Но процесът не е труден: приготвя се специален грундов разтвор и се нанася върху стената. Ако е необходимо, можете да направите това на няколко слоя.

Изборът на грунд зависи от вашия бюджет за тази част от работата. Много професионалисти препоръчват закупуването на продукт с марка Ceresit, но също така е добра идея да се свържете с консултант в строителен магазин. Той ще ви помогне да изберете правилния вариант, като вземете предвид спецификата на вашия апартамент и наличните възможности.

В преследване на най-доброто можете да стигнете и до специален грунд, който може да се намери само в Европа и с производство по поръчка. Разбира се, такива опции ще бъдат напълно нерентабилни – освен ако не решите да извършите уникална реставрация на паметници на световната култура.

Поддръжка на Wordpress сайтове - абонамент и еднократно съдействие

Add Comment

Super PR com 2020